Meteen naar de inhoud

Redactie, is dat nou nodig?

  • door

Ja, daar zijn we bij de Fantastische Unie van overtuigd. Een redacteur of schrijfcoach heeft naast grammatica en spelling verstand van verhaaltechnieken en kan aan de hand van jouw tekst zien wat er nodig is om je verhaal naar een hoger niveau te tillen.

Precies dat doen de Verhaalchirurgen van de Fantastische Unie. Voor een scherpe prijs krijg je twee leesrapporten vol tips en feedback op je verhaal. Al onze Verhaalchirurgen schrijven zelf ook. Hebben zij ook wel eens gebruik gemaakt van een redacteur?

bril, prop papier, pen, notiteblok en woordenboek

‘Jazeker,’ zegt Mariëlle Douma. ‘Een blooper die me altijd is bijgebleven in mijn eigen schrijfsels is de volgende: “En hij rende door de deur heen.” Als Friezin vond ik daar niets geks aan, maar wie niet uit die hoek van het land komt, ziet hierbij al snel een beeld voor zich waarbij een cartoonfiguur dwars door een gesloten deur is gerend, inclusief bijbehorend gat in de vorm van het desbetreffende cartoonfiguur. Dat had ik zelf echt nooit uit mijn eigen tekst kunnen filteren. Ik had hier de plank misgeslagen wat betreft het beeld dat ik wilde overbrengen. Een redacteur was hierbij onontbeerlijk…’

Redacteurs doen suggesties en geven feedback. Worden alle adviezen overgenomen?

‘Nou ja, de meeste wel, want de meeste suggesties snijden hout,’ vertelt Sigrid Lensink-Damen. ‘Laatst nog las ik een verhaal van een aanstormend talent. Het verhaal speelde zich af op een verre planeet met levensvormen die erg afwijken van de onze. De titel van het verhaal straalde niet de sciencefictionsfeer uit die het verhaal verdiende. Ik heb toen een voorstel gedaan, dat dankbaar werd overgenomen. Een titel is het visitekaartje van je verhaal, het geeft informatie (sciencefiction of fantasy) en moet nieuwsgierig maken, prikkelen. De nieuwe titel doet precies dat.’

Waarom zou je betalen voor de redactie van jouw verhaal? Heel eenvoudig: een goede redacteur is een professional. Via de Verhaalchirurgen van de Fantastische Unie kun je nu op voordelige wijze kennismaken met redacteuren die gespecialiseerd zijn in het ‘fantastische’ genre. Zo kun je proeven hoe het werkt. De prijs is bewust laagdrempelig gehouden. Elke redacteur krijgt een (hogere en vaste) vergoeding voor zijn of haar werk, de Fantastische Unie legt het verschil bij. Ben je tevreden over de werkwijze en de Verhaalchirurg, dan kun je zelf een afspraak maken en betaal je zijn of haar marktconforme tarief. Je weet dan al wat je kunt verwachten (en dat goede redactie je helpt je beste boek te schrijven).

De Verhaalchirurgen zijn er ook om jou te helpen met je verhaal bij deelname aan schrijfwedstrijden, zoals de Harland Prijs, de Waterloperwedstrijd of de verhalenwedstrijden van Fantascifi en Heroes Dutch Comic Con. Zorg wel dat je jouw deelnemende verhaal tijdig bij de Verhaalchirurgen indient, zodat je nog voldoende gelegenheid hebt om hun feedback te verwerken. We raden minimaal drie weken voor de deadline van de wedstrijd aan.

Zien we jouw verhaal binnenkort bij de Verhaalchirurgen?