Meteen naar de inhoud

FNX-project Verhaalchirurgen

  • door

Het concept van de verhalendokter of verhaalchirurg is niet nieuw. Ook de Verhaalchirurgen van de Fantastische Unie hebben hun oorsprong elders. Het eerste idee ontstond op een forum van het magazine Pure Fantasy (nu ter ziele), waar ervaren schrijvers een verhaal van een collega-schrijver lazen en van feedback voorzagen. Dat idee sloeg aan en is verder ontwikkeld door Stichting Fantastisch Genre. Nu neemt de Fantastische Unie het stokje over.

portretfoto met vrouwelijke arts met stethoscoop en boek

Met de Verhaalchirurgen hopen we (beginnende) ‘fantastische’ auteurs te laten kennismaken met de kracht van professionele redactie. Alle Verhaalchirurgen zijn ervaren redacteurs of schrijfcoaches en weten jouw verhaal naar een hoger niveau te tillen. Omdat wij vinden dat zowel auteurs, illustratoren als redacteuren en schrijfcoaches netjes betaald moeten worden voor hun werk, is deze dienst niet gratis. Wel laagdrempelig: voor slechts 50 euro per inzending krijg je twee leesrapporten van twee Verhaalchirurgen. De Fantastische Unie past het verschil bij tussen jouw beperkte bijdrage en de vergoeding voor de betrokken Verhaalchirurgen.

Wil je dus een frisse blik op je ‘fantastische’ verhaal, schrijftechnische tips ontvangen of je spelling laten checken, dan zijn de Verhaalchirurgen iets voor jou. Hieronder nog even beknopt de informatie. Uitgebreide spelregels staan op de pagina FNX-project Verhaalchirurgen.

WAT ZIJN VERHAALCHIRURGEN?

Een Verhaalchirurg is een ervaren en deskundige redacteur of schrijfcoach die de (beginnende) ‘fantastische’ auteur kan helpen het beste ‘fantastische’ verhaal te schrijven.

WAT MOET JE DOEN?

Stuur maximaal 7500 woorden in: dat kan een kort ‘fantastisch’ verhaal zijn, of een stuk van een langer werk. Schrijf je flashfictie? Dan mag je maximaal drie ultrakorte verhalen inzenden in één keer.

WAT KOST HET?

50 euro per inzending. Je betaalt vooraf .

WAT KRIJG JE?

Na twee weken ontvang je twee leesrapporten van twee verschillende Verhaalchirurgen met feedback, tips en suggesties. De Verhaalchirurg kijkt ook naar spelling en taalgebruik.

HOE VAAK?

Je mag maximaal drie keer een verhaal of tekstfragment insturen. De Verhaalchirurgen willen je de weg wijzen naar reguliere redactie. Ze zijn met nadruk niet bedoeld als regelmatig terugkerende (en goedkopere) vervanging.

We zien jouw ‘fantastische’ verhaal graag tegemoet!