Meteen naar de inhoud
futuristische gang met groene lichtstrepen


FNX-project Verhaalchirurgen


Kennismaken met een ervaren redacteur voor een zachte prijs

Een Verhaalchirurg is een ervaren en deskundige redacteur of schrijfcoach die jou helpt om je beste ‘fantastische’ verhaal te schrijven. Het idee is niet nieuw: we hebben het met toestemming overgenomen van Stichting Fantastisch Genre en het magazine Pure Fantasy, waar op het gelijknamige forum het idee ontstond om ervaren schrijvers een verhaal van een collega-schrijver te laten lezen en van feedback te voorzien.

Als auteur betaal je slechts 50 euro voor een leesrapport van twee verschillende chirurgen (je krijgt dus twee keer feedback op één verhaal). Het bedrag is bewust laag gehouden, om je zo te laten kennismaken met de voordelen van professionele redactie. Beide chirurgen lezen en beoordelen jouw verhaal onafhankelijk van elkaar. Als je van hen twee keer dezelfde feedback krijgt, kun je ervan uitgaan dat je verhaal op die punten goed is, dan wel voor verbetering vatbaar is.

De Fantastische Unie past het verschil bij tussen jouw bijdrage en de vergoeding waar de Verhaalchirurg voor zijn deskundige werk recht op heeft. Daarom mag je niet onbeperkt teksten insturen: dat kan maximaal drie keer. Daarna kun je geen gebruik meer maken van deze dienst. Nooit meer? Nee, nooit meer. We hopen dat je tegen die tijd overtuigd bent van de waarde van goede redactie en contact opneemt met een ‘fantastische’ redacteur of schrijfcoach: een lijst vind je hier. De redacteurs en schrijfcoaches die werken als Verhaalchirurg staan ook op de lijst. Heb je een redacteur gevonden die bij je past? Dan betaal je hun marktconforme tarief.


Dit zijn de spelregels:

  • Jij kunt max. 7500 woorden inzenden van een kort verhaal, eerste hoofdstuk van een langer manuscript of ander werk binnen de brede genrecategorieën sciencefiction, fantasy en horror. Een verhaal voor een wedstrijd mag ook. Stuur een Word-document (GEEN pdf, want daarin kunnen we geen aantekeningen maken). Je mag maximaal 3 keer een (nieuwe) tekst insturen. Schrijf je flashfictie? Dan mag je maximaal drie verhalen opsturen in één keer (met max. 7500 woorden).
  • Je betaalt 50 euro per inzending vooraf. Alle details daarover krijg je via de mail. Als wij het bedrag hebben ontvangen, zoeken we twee Verhaalchirurgen voor je verhaal. We houden rekening met jouw voorkeuren. Die kun je opgeven in het aanmeldformulier. Vul dat dus zo volledig mogelijk in.
  • Twee Verhaalchirurgen bekijken jouw verhaal. Je krijgt twee leesrapporten en feedback op je verhaal. Jij kiest welke Verhaalchirurgen je verhaal onder handen nemen. Als een Verhaalchirurg niet kan, wordt een andere gekozen op basis van beschikbaarheid. De Verhaalchirurgen stellen zich voor onderaan deze pagina.
  • De Verhaalchirurgen bekijken je verhaal op schrijftechniek, logica, uitwerking personages, maar ook (deels) op spelling en taalgebruik. Je kunt in het formulier aangeven waarop je specifiek feedback wilt hebben. Ben je bijvoorbeeld onzeker over de dialogen? Geef het aan en je krijgt tips. De Verhaalchirurgen werken met ‘wijzigingen bijhouden’ en opmerkingen in de kantlijn in een Word-document. Het leesrapport staat boven je verhaal.
  • De Verhaalchirurgen krijgen twee weken de tijd om jouw verhaal te lezen en van feedback te voorzien. Daarna krijg je je leesrapporten en feedback in één mail. Daarmee kan jij weer aan de slag. Over deze leesrapporten of feedback kun je niet nog een keer mailen. Begrijp je echt iets niet? Dan kun je wel contact opnemen.
  • Let op: als je je verhaal wil insturen voor een wedstrijd, bijvoorbeeld de Harland Prijs, zorg dan dat je op tijd je aanvraag indient. We nemen namelijk geen spoedopdrachten aan; feedback op jouw verhaal duurt twee weken, nooit korter.
futuristische gang met groene lichtstrepen

Onze Verhaalchirurgen

Sigrid Lensink-Damen

portretfoto vrouw met stapel boeken

Wie: Nederlands Slavist, vertaler Engels/Duits/Russisch, redacteur, corrector. Auteur van diverse korte verhalen.


Werkzaam als: zelfstandig vertaler, redacteur, eindredacteur bij Fantasize. Een van de initiatiefnemers en kartrekkers van de Fantastische Unie.

Verhaalchirurg voor: algemene verhaaltechniek, logica, originaliteit, karakterontwikkeling, dialogen. Je kunt veel tips, suggesties maar ook complimenten verwachten.Taalredactie: spelling en grammatica, zinsconstructie, woordenschat en variatie

Genres: fantasy, sciencefiction, magisch realisme, literair

Beschikbaar: ja

Bijzonderheden: Geeft graag leestips die bij het verhaal passen.

Pen Stewart

portretfoto vrouw voor boekenkast

Wie: Belgisch genre-auteur van twee verhalenbundels, diverse korte verhalen en twee fantasyromans, oprichter van “Artistic Chapters by Pen Stewart”, spreker bij De Schrijverscentrale en Literatuur Vlaanderen.

Werkzaam als: fantasy/scfi/YA-auteur, schrijfcoach, leescoach secundair onderwijs, redacteur, kunstschilder, spreker op scholen en culturele events, moderator voor panels.

Verhaalchirurg voor: structuur, scène-opbouw, karakterontwikkeling, wereldbouw en magiesystemen en algemene schrijfvaardigheden. Samen met jou je sterktes zoeken en welke werkmethode bij jou past, met respect voor jouw ambities en eigenheid

Taalredactie: algemene zinsbouw, formuleringen, de kracht van metaforen

Genres: alle SFFH-genres, YA, thrillers, literair.

Beschikbaar: ja

Bijzonderheden: Ruim vijftien jaar ervaring, eerste genre-auteur met een beurs van Literatuur Vlaanderen. Specialisatie in begeleiden hoogbegaafde auteurs. Richt zich ook op het mentale aspect van het schrijven (writersblock, faalangst aanpakken, motivatie). Werkt met een grondig verslag en analyseert jouw werkpunten.

Robin Langerak

portretfoto man zwart-wit

Wie: Nederlands schrijver, redacteur, vertaler van en naar Engels, ruim twintig jaar ervaring.Werkzaam als: universitair docent en wetenschappelijk redacteur, twee boeken geschreven plus veel korte verhalen.


Verhaalchirurg voor: Sterke technische achtergrond, goed in dialogen, let op logica van magiesystemen, ik laat graag wat te raden over.Taalredactie: zinsbouw en efficiëntie (ik hou het graag bondig en
to-the-point)

Genres: science fiction, flash fiction, ‘low’ fantasy, urban fantasy

Beschikbaar: ja

Bijzonderheden: ik begeleid (kosteloos) jonge schrijvers (< 18)

Petra Doom

portretfoto vrouw voor bakstenen muur

Wie: Belgisch auteur, master kunst- en cultuurwetenschappen


Werkzaam als: zelfstandig redacteur. Geeft schrijfworkshops en lezingen. Publicaties: boeken(reeksen), een poëziebundel en enkele kortverhalen.
Verhaalchirurg voor: karakterontwikkeling, emotie en motivatie. Realistische verhaalwereld. Denkt mee met logica voor magiesystemen en fictieve samenleving.Taalredactie: vloeiende zinnen, realistische taalregisters, grammatica en spelling


Genres: SFF, gespecialiseerd infantasy en YA.

Beschikbaar: ja

Bijzonderheden: heeft een coachende, motiverende aanpak.

Rik Raven

portretfoto vrouw met hoed en boek

Wie: Nederlands auteur, dichter, mee- en proeflezer, Brabantse, nah’er en vrouw. Spreker bij Stichting NAHervaringskracht Brabant.
Werkzaam als: zelfstandig schrijver en dichter. Heeft vier magisch realistische thrillers gepubliceerd, korte verhalen (fantasy en thriller) en gedichten in een eigen poëziebundel en bloemlezingen met andere dichters. Schrijft artikelen voor huis- aan huisblad.

Verhaalchirurg voor: geloofwaardige verhaal- en karakteropbouw en dialogen, motivatie van personages, consistentie en logica van plot.Taalredactie: let op zinsopbouw en spelling.Genres: thriller, magisch realisme en horror.

Beschikbaar: vanaf mei 2023

Bijzonderheden: geeft suggesties voor alternatieve woord- en zinsopbouw, let op samenhang.

Mariëlle Douma

portretfoto vrouw in bos

Wie: Nederlands auteur van voornamelijk fantasy. Schrijft al zolang ze zich kan herinneren. Is vanaf het begin verhaalchirurg geweest bij de Stichting ter bevordering van het fantastisch genre. Heeft eigenlijk biologie en wetenschapscommunicatie gestudeerd.

Werkzaam als: redacteur/recensent bij Fantasize. Heeft het boek Elfenprins, een novelette (Faylars transformatie, gepubliceerd in Werelden ontwaken) en een aantal korte verhalen gepubliceerd.Verhaalchirurg voor: onderzoekt verhalen met een kritisch-wetenschappelijke blik. Let op logische en complete wereldbouw en constructies van magische systemen. Aandacht voor karakterontwikkeling, verteltempo en pakkende verhaallijnen.

Taalredactie: leesbaarheid van de tekst verbeteren, schrijfstijl, spelling en zinsbouw

Genres: Young Adult, fantasy en sciencefiction

Beschikbaar: ja

Bijzonderheden: fantaseert graag mee over de biologie en de logica daarin van draken, orcs en andere fantastische wezens en wil deze het liefst zo geloofwaardig mogelijk maken.

Natascha van Limpt

portretfoto vrouw zwart-wit

Wie: Nederlands auteur, freelance redacteur en corrector, recensent voor o.a. Fantasywereld. Heeft eigenlijk archeologie gestudeerd met een master in de archeologie en antropologie van Midden en Zuid-Amerika.

Werkzaam als: freelance redacteur en daarnaast auteur voor Zilverspoor, De Boekenvos en Dutch Venture Publishing. Heeft acht boeken geschreven, waarvan het overgrote deel in het fantastische genre thuishoort.

Verhaalchirurg voor: de structuur van het verhaal, de geloofwaardigheid van de plot en het handelen van de personages, het overbrengen van emoties en sfeer, het strak houden van de spanningsboog, originaliteit.  


Taalredactie: grammatica, spelling, herhaling, zinsopbouw.

Genres: in principe alle genres en alle leeftijdsgroepen, maar bij erg technische sciencefiction kun je beter bij een van mijn collega’s terecht.

Beschikbaar: ja

Bijzonderheden: heeft veel ervaring met debutanten.