Meteen naar de inhoud
celstructuur

Archivering & genre-archieven


Behouden voor de toekomst

Een onderdeel van onze informatieverzameling waar we bijzonder aandacht aan willen schenken, zijn genre-archieven, zowel digitaal als op papier. Archieven van auteurs en uitgevers, maar ook van websites, verenigingen enz. Heb jij weet van een ‘fantastisch’ archief dat verloren dreigt te gaan, neem dan contact met ons op, we helpen je graag zoeken naar een gedegen thuis voor de documenten.

Met archieven van Vlaamse genre-auteurs, -uitgevers en -verenigingen kan je bijvoorbeeld terecht bij het Letterenhuis in Antwerpen, het geheugen van de Vlaamse literatuur. Ze hebben ook een interessante brochure over archiefzorg. Want hoe begin je daaraan, aan een archief? Wat is de moeite waard om te bewaren, wat niet? Hoe bewaar je en hoe breng je structuur aan? Je vindt de link naar de brochure onderaan de pagina.

Voor Nederlandse genre-archieven is er het Literatuurmuseum in Den Haag. Genre-auteurs die bij reguliere, algemene uitgeverijen zijn uitgegeven, kunnen hun archief daar onderbrengen. Het Literatuurmuseum heeft vooral interesse in het unieke, fysieke materiaal: correspondentie, aantekeningen, persoonlijke documenten. Ook digitale bestanden (mails, bestanden van boeken) worden opgenomen. Archieven van genre-verenigingen en corporaties zijn eveneens welkom, mits het archief niet te omvangrijk is. Onderaan deze pagina vind je een link naar hun website.

Bij de Fantastische Unie brengen we je graag met bovenstaande instanties in contact.

Tot slot: zowel genrelezers als -auteurs zijn vaak boekverzamelaars, met soms duizelingwekkende collecties tot gevolg. Ook hier geldt: weet je niet waar naartoe met boeken in het fantastische genre, neem dan contact met ons op.