Meteen naar de inhoud

Digitaal archief vanaf nu toegankelijk voor wetenschappelijk onderzoek

  • door

Een van de pijlers van de Fantastische Unie is (academisch) onderzoek. Niet alleen willen we het Nederlandstalige ‘fantastische’ veld in kaart brengen en met eigen onderzoek lezers, boekhandels en bibliotheken bevragen over hun kijk op het ‘fantastische’ genre, we willen ook academisch onderzoek náár het ‘fantastische’ genre toegankelijk(er) maken en stimuleren.

digitaal hoofd kijkt naar blokken

Van oorsprong tot de gevolgen van ChatGTP, van oeuvrestudies tot het uitpluizen van magiesystemen, van wereldbouw tot het gebruik van specifieke motieven in het werk van een specifieke auteur… je kunt het zo gek niet bedenken of er kan onderzoek naar gedaan worden. Móét volgens ons onderzoek naar gedaan worden. Onze visie: hoe meer kennis van het ‘fantastische’ genre er beschikbaar is, des te beter zullen mensen het belang van het ‘fantastische’ begrijpen. Daarnaast is onderzoek voor de Fantastische Unie een manier om het ‘fantastische’ genre in al zijn facetten te belichten.

Onlangs is de Fantastische Unie dan ook een samenwerking aangegaan met Mike Jansen, die een omvangrijk (digitaal) archief over en van het ‘fantastische’ genre heeft samengebracht. Daarin zijn onder andere volledige jaargangen van genretijdschriften te vinden, maar ook juryrapporten van diverse schrijfwedstrijden, naslagwerken, back-ups van ‘fantastische’ websites en nog veel meer. Het archief is verre van compleet en zowel Mike Jansen als wij zouden graag nog meer willen verzamelen. Heb jij weet van informatie die in dit archief thuis hoort? Neem dan contact op met Mike Jansen of met ons. Dat kan rechtstreeks of via ons aanvraagformulier.

Via de Fantastische Unie stelt Mike Jansen het archief open voor academische doeleinden. Op onze site staat een inhoudelijk overzicht en via het bijhorende aanvraagformulier kun je informatie uit het archief opvragen.

Op de website van de Fantastische Unie zijn daarnaast ook scripties en papers over het fantastische genre te vinden. Onze collectie is momenteel nog klein, maar na een eerste speurtocht door de scriptiedatabanken van Nederlandse en Vlaamse universiteiten is onze verwachting dat daar dit najaar snel verandering in zal komen. De opgenomen scripties en papers zijn vrij toegankelijk voor iedereen die zich voor het betreffende onderwerp interesseert. Graag ontvangen we nog veel meer scripties en papers. Ook artikelen, essays, afstudeerwerken en journalistieke beschouwingen over het Nederlandstalige fantastische genre zijn bij ons van harte welkom. Aarzel dus niet en neem contact met ons op indien ook jij een bijdrage wil leveren aan onze digitale kennisbank in wording.