Meteen naar de inhoud

Schrijftips van Collega-auteurs – Je als professioneel auteur voorstellen


Het motto van de Fantastische Unie is #samenvoorhetfantastischegenre, en dat geldt natuurlijk ook voor schrijven in dat genre. Daarom introduceren we de schrijftips, waarbij auteurs elkaar kunnen vertellen hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Horen hoe vakgenoten het doen, kan immers heel inspirerend werken. Of misschien pak jij het net compleet anders aan en ook dat is interessant voor mede-auteurs. We zetten het hier voor je op een rijtje.
Om het een beetje overzichtelijk te houden, werken we met een thema/schrijfonderdeel waarrond er tips zijn gegeven.

Hoe kun je je als auteur professioneel voorstellen? Daar gaan de tips deze keer over:
Welke informatie bezorg je als auteur aan mogelijke lezers, maar ook aan mogelijke uitgevers en andere literaire contacten? Welke middelen gebruik je daarvoor? En wat kun je beter laten? Kortom, hoe presenteer je jouw werk en jezelf als auteur op een professionele manier zodat jouw boeken zoveel mogelijk lezers vinden?


“Ik reflecteer het niveau van mijn verhalen.”

“Dat is best een ingewikkelde vraag. De presentatie naar lezers is heel anders dan naar uitgevers, omdat het doel van beide contacten anders is. Maar over het algemeen probeer ik met alles wat ik naar buiten breng het niveau van mijn verhalen te reflecteren. Dus bijvoorbeeld geen zelfgetekende afbeeldingen van mijn personages, want zo goed kan ik niet tekenen. En ik denk goed na over wat ik wil bereiken en wie. Daar pas ik mijn uitingen ook op aan.”

– Kim ten Tusscher
Kim ten Tusscher schrijft epische fantasy met een grimmige sfeer. Na haar debuut Hydrhaga volgde al snel de Lilith-trilogie. Telkens als ze een verhaal heeft afgerond, stelt ze zich nieuwe vragen over haar wereld. Zo wordt de Saga’s van de Wisselaars steeds groter. Haar meest recente werk is Vertellingen van de Ondergang.

“Ik kan in één minuut mijn boek presenteren.”

“De lezers ontmoet ik meestal op een beurs. Dat is altijd leuk, omdat je ongedwongen een praatje kunt maken. Je hoeft je daar niet te “presenteren” vind ik altijd. Ze vinden je toch wel. Of anders je collega-auteurs in de stand.
Tegenover uitgevers en anderen ben ik zakelijker. Als in: ik kan mezelf in één minuut voorstellen en in één minuut iets vertellen over mijn boek(en). Het zijn twee heel verschillende kanten. Anders dan bij Kim reflecteert mijn manier van omgaan met lezers of anderen niet het niveau van mijn verhalen. Ik denk wel na over wat voor impact mijn woorden hebben op sociale media; waar hebben mensen interesse in en waarin niet. Ik zal geen items plaatsen over mijn avondeten, tenzij het te maken zou kunnen hebben met een maaltijd die een hoofdpersoon naar binnen werkt. Het ligt er dus aan, waar mijn communicatie voor nodig is.”

– Roselynd Randolph
Roselynd Randolph verslond vroeger jongensboeken die ze veel spannender vond dan de literatuur voor meisjes. Ze ontwikkelde een voorkeur voor mysterieuze zaken, griezelverhalen en uiteraard, fantasy. Dat leidde in 2013 tot de publicatie van het eerste boek in haar weerwolftrilogie De boeken van de Varulven. Behalve over weerwolven, schrijft ze ook over demonen en gevallen engelen. Roselynd vermengd urban- en darkfantasy tot een herkenbare eigen stijl vol humor en actie.

“Zorg voor een auteurswebsite.”

“Wat ik als lezer of mogelijke koper van een boek verwacht is dat er een goede auteurswebsite is met informatie die up-to-date is. Dat is dus los van de pagina bij de uitgever of je persoonlijke blog. Het makkelijkste is om te googelen op de naam of het pseudoniem van de auteur, dus gebruik dat als URL. Een auteurswebsite is een visitekaartje, dus je moet daar niet al te frivool taalgebruik bezigen vol spelfouten. We hoeven geen lappen tekst te lezen over hoe jij op de middelbare school graag verhaaltjes schreef, dat kan weer wel op je blog. Verder zou ik op zo’n website heel sec verkoopinformatie willen zien, een korte inhoud van het boek (flaptekst bijvoorbeeld), prijs, ISBN en het handigste is als er ook een winkelmandje aan de site hangt, zodat ik rechtstreeks bij de auteur kan inkopen. Vooral selfpubbers raad ik aan een eigen website te maken, want die boeken zijn lastiger te vinden.”

– Sigrid Lensink-Damen
Sigrid Lensink-Damen is schrijver, vertaler en redacteur. Haar korte verhalen zijn in diverse bundels verschenen. Grotere werken worden uitgedacht. Daarnaast is zij eindredacteur bij Fantasize, vast jurylid bij Edge-Zero en met Isabelle Plomteux bestuurder van de Fantastische Unie.