Meteen naar de inhoud

Interview met Steven Dhondt


Interview met Steven Dhondt

Too late © Steven Dhondt

Yvonne Vetjens sprak met hem:

Hoe ben je bij het fantastische genre uitgekomen?
Ik las als jonge stripliefhebber dolgraag de fantasy strips van Loisel en Letendre Op zoek naar de tijdvogel. Dat moeten zowat mijn eerste stappen in het genre zijn geweest.

Wat betekent dit genre voor jou?
Het geeft je als tekenaar de kans om met low-budget middelen (een tekenpen ;)) de meest waanzinnige dingen, wezens en werelden te creëren. Om even als maker en/of lezer te ontsnappen aan de alledaagsheid. Maar eigenlijk houd ik tegenwoordig het meest van fantasie die danst op de grens tussen realiteit en magie. Die enge grens opzoeken van geloofwaardigheid en de lezer meenemen in twijfel… heerlijk !

Welke stijl en/of techniek gebruik je?
Mijn tekenstijl wordt wel eens “iets tussen realistisch en karikaturaal” genoemd, met vaak aardse kleuren. Ik probeer een brug te slaan tussen alternatief en commercieel werk voor jong én oud. Ik werk al lang puur digitaal (met een Cintiq: pen op scherm)… van eerste schets tot inkleuring.

Frankenstein © Steven Dhondt

Kun je ons wijzen op leuke projecten, boeken, exposities, e.d. waarin we je werk kunnen bewonderen?
Ik maakte vroeger veel illustraties voor kinderboeken van schrijvers als Marc de Bel. Ik maakte illustraties voor een verhaal van Peter Verhelst: Hoe ik gered werd. Ik maak ook affiches voor Ghost, een soort kunst-event dat jaarlijks uitpakt met te gekke projecten.
Maar het liefst van al maak ik stripverhalen, stuk voor stuk gedragen door een kleine of flinke scheut fantasy zoals Red Rider-reeks, Obscurcia, Daan Quichot, Oceaankind, Heksenkind en mijn laatste werk Wanted. Het bloedportret” Is een Western met een vleugje fantasy. Oorspronkelijk verschenen bij het Franse fantasy-uitgeverij Drakoo, nu uitgegeven bij Standaard uitgeverij. Mijn strips verschijnen doorgaans eerst bij een Franse uitgeverij.

Welke tips zou je willen meegeven aan (beginnende) medekunstenaars in dit genre?
Fantasy is meer dan elfen en trollen…

Waar kunnen we je vinden (website, social media, e.d.)?
Mijn werk is te vinden op: stedho.myportfolio.com
Facebook: www.facebook.com/stedho74
Instagram: www.instagram.com/stedho.be

Hunt © Steven Dhondt
Opération fausse poix © Steven Dhondt
Romein © Steven Dhondt