Meteen naar de inhoud

Interview met Sandy Butchers


Interview met Sandy Butchers

© Sandy Butchers

Yvonne Vetjens sprak met haar:

Kun je een korte omschrijving van je werk geven?
Mijn werk kun je het best omschrijven als een verzameling waar grappig, raar, schattig en duister hand in hand met elkaar over de rand van een afgrond kijken. Een beetje cryptisch misschien, maar voor mijn werk geldt eigenlijk altijd: niets is wat het lijkt. We zien een schattig muisje maar eigenlijk is het een woeste krijger. We zien een raaf met schedels maar eigenlijk is het een liefdesbrief. In mijn werk speel ik met wat de kijker denkt te zien, versus wat er eigenlijk te zien is. 

Hoe ben je bij het fantastische genre uitgekomen?
Daar was niet heel veel voor nodig, dat gebeurde eigenlijk vanzelf. Ik heb nooit echt de behoefte gehad om te maken wat er al was. Ik wilde een uitvinder zijn, werelden scheppen en alles wat niet mogelijk was tóch doen… Dan kom je al snel bij het fantastische genre uit.

Wat betekent dit genre voor jou? Welke stijl en/of techniek gebruik je?
Het fantastische genre is voor mij heel belangrijk. Ondanks dat we in een wereld leven waarin technologie heel veel mogelijk maakt, zijn we toch altijd onderworpen aan limieten. Ik ben er nooit heel erg goed in geweest om daarmee om te gaan, dus werken in het fantastische genre is voor mij dé oplossing als het gaat om het onmogelijke mogelijk maken. Op het moment doe ik dat vooral door verhalen te schrijven en door te illustreren. Digital Art is daarbij eigenlijk wel mijn belangrijkste medium geworden. Ik werk veel in Photoshop, maar soms kan ik ook nog heerlijk genieten van gewoon ‘old-school’ pen en inkt op papier of aquarel. 

Kun je ons wijzen op leuke projecten, boeken, exposities, e.d. waarin we je werk kunnen bewonderen?
Zeker! Ik verbaas mezelf iedere keer weer als ik kijk naar wat er allemaal gaande is omtrent mijn werk. Zo ben ik druk bezig met artwork voor een groep D&D spelers in Amerika: “Authors and Dragons”. Zij lanceren binnenkort een volgende Kickstarter waarin je heel veel werk van mij tegen komt. Daarnaast kun je mijn boeken (die natuurlijk ook geïllustreerd zijn) eens bekijken: The Singularian Grimoire Anthologies. Deze boeken zijn mijn grootste soloproject. Tot slot (om het kort te houden) kun je The Age of Mice in augustus bewonderen tijdens Erasmuscon. Dit is een serie illustraties waarin zes muizen hun eigen verhaal over hun eigen tijdperk vertellen.

Welke tips zou je willen meegeven aan (beginnende) medekunstenaars in dit genre?
Luister naar je hart en vertrouw erop dat inspiratie altijd terug keert. Misschien voel je je soms alsof er even niets uit je handen komt… dat is niet erg, het komt terug, ECHT! Oh, en zoek een kritische partner die niet bang is om je uit je comfortzone te duwen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk een sparmaatje is. 

Waar kunnen we je vinden (website, social media, e.d.)?
Ik ben overal… maar dat klinkt een beetje creepy. 
Je kunt mij vinden op Facebook, Instagram en op YouTube. En natuurlijk ook op SandyButchers.com of als je rechtstreeks wilt shoppen: https://TangledRat.etsy.com.

Cthulhu, © Sandy Butchers
Gentleman Joy, © Sandy Butchers
Gyr, © Sandy Butchers
Yogi, © Sandy Butchers