Meteen naar de inhoud

Interview ’t Oneindige Verhaal


Interview met ’t Oneindige Verhaal

Ilyo Hansen van ’t Oneindige Verhaal

Werner Peeters sprak met Ilyo Hansen:

Stel jullie boekhandel eens voor: waar zijn jullie gevestigd, hoe lang zijn jullie daar al?
Onze boekhandel ’t Oneindige Verhaal is gevestigd in het hartje van Sint-Niklaas, meer bepaald in de Stationsstraat 68. De zaak is door de vorige eigenaar genaamd naar het wereldberoemde boek van de Duitse auteur Michael Ende. Die Unendliche Geschichte werd in 1979 gepubliceerd en sindsdien zijn er negen miljoen exemplaren van verkocht. Het is een fantasyboek bij uitstek.

’t Oneindige Verhaal

In 2019 stond de zaak over te nemen en op dat ogenblik werd voor mij een droom werkelijkheid. Als auteur van intussen drie misdaadromans en één roman kon ik me geen mooiere toekomst voorstellen dan me dag in dag uit tussen leesvoer te bevinden. Op het moment dat mijn vriend en ik de winkel overnamen en er een frisse wind doorbliezen bestond de zaak reeds 25 jaar. Een onafhankelijke boekhandel en gevestigde waarde met drie verdiepingen leesplezier. Sinds kort kan je er ook een ruim aanbod aan vinylplaten vinden.

Wat is je functie binnen ’t Oneindige Verhaal?
Ik ben dus mede-eigenaar en mijn taak bestaat er vooral uit om de winkel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ik heb voordien dertig jaar in een juwelenzaak gewerkt vandaar dat ik vaak de reactie krijg dat ik de boeken etaleer als juwelen, en dat zijn ze ook. De covers moeten zichtbaar zijn.

Hoeveel sciencefiction en fantasy hebben jullie in huis? Bieden jullie alleen Nederlandstalige boeken aan, Engelstalige, of beide?
We hebben twee kasten gevuld met het genre Fantasy, dat betekent in totaal vijf meter, zowel Nederlandstalig als Engelstalig.

Greep uit de boeken

Leggen jullie de nadruk op een bepaald genre?
Vroeger lag de nadruk in eerste instantie op poëzie en filosofie, maar vermits je dit meer als niche kan beschouwen, wensen wij elk genre aan te bieden dat op de markt voorhanden is. We willen een ruime verscheidenheid zodat elke klant zich in ons leesparadijs kan verliezen. Fantasyboeken worden hoofdzakelijk gelezen door een jeugdig publiek en dat zijn de lezers van de toekomst. Men zegt vaak dat de jeugd niet langer leest maar dat ervaren wij anders. We krijgen een aantal fameuze boekenwurmen over de vloer.

Wat wensen jullie de sciencefiction en fantasy toe voor de toekomst? Meer Nederlandstalig werk, meer SF of meer fantasy…?
Sciencefiction mag gerust wel wat meer. Dat aanbod op de markt is vrij gering.  En ook al kan ik de keuze om in de originele taal te lezen wel begrijpen, hoop ik toch dat de liefde voor de Nederlandse taal niet verloren gaat. Ze is zo mooi en rijk.

Wat zijn zelf je favoriete boeken, en waarom?
De vraag wat mijn favoriete boek is, is misschien wat moeilijker te beantwoorden omdat het niet binnen jullie genre ligt. Buiten Het Oneindige Verhaal van Michael Ende heb ik nooit een fantasyboek gelezen. De lectuur die ik vroeger verslond behoorde vaak tot het oeuvre van Scandinavische misdaadauteurs. Nu lees ik vooral nieuwe uitgaven in de afdeling Nederlandse literatuur. Mijn favoriet voor het ogenblik is Jaap Robben.

Lekker lezen!

Openingstijden en contact:
Zondag en maandag gesloten
Dinsdag tot en met zaterdag: 10 – 18 uur
info@oneindigeverhaal.be