Meteen naar de inhoud

Interview Standaard Boekhandel Leuven


Interview met Standaard Boekhandel Leuven

Portret van man met bril die wijst naar boeken in een boekenkast
Kevin Valgaeren van Standaard Boekhandel Leuven

Isabelle Plomteux sprak met Kevin Valgaeren:

Boekwinkel met groot assortiment genreboeken in wandkasten en losstaande kasten

Stel jullie boekhandel eens voor: waar zijn jullie gevestigd, hoe lang zijn jullie daar al?
Niet zonder enige trots mag ik stellen dat onze Standaard Boekhandel de grootste van het land is. Wij zijn een algemene boekhandel, wat wil zeggen dat we ons niet op bepaalde genres concentreren, en daarin proberen we een uitgebreid assortiment aan te bieden. Onze vestiging is al in Leuven van voor de Tweede Wereldoorlog, maar enkele jaren geleden zijn we verhuisd naar een nieuw pand op het Rector De Somerplein. Daar bieden we drie verdiepingen aan met boeken en andere leuke spullen.

Wat is je functie binnen Standaard Boekhandel Leuven?
Ik ben verantwoordelijk voor de Nederlandse en Engelse literatuur, spannende boeken en genreliteratuur. Ik stel het assortiment samen en zorg ervoor dat er voldoende boeken op voorraad zijn.

Hoeveel sciencefiction en fantasy hebben jullie in huis? Bieden jullie alleen Nederlandstalige boeken aan, Engelstalige, of beide?
Wij hebben, het Engels en Nederlands gecombineerd, twaalf kasten fantasy en sciencefiction. Dat is omgerekend ongeveer vijftig meter boekenplank. Die collectie maakt deel uit van een nieuwe verdieping die we onlangs hebben geopend: de YA Underground is een gezellige plek waar we de genreliteratuur en de Young Adult boeken hebben samengebracht.

Boekwinkel met boekenrekken rechts en recht vooruit. Groene achterwand.

Leggen jullie de nadruk op een bepaald genre?
Zoals gezegd, zijn we een algemene boekhandel en leggen we dus niet de nadruk op een bepaald genre, maar ik mag wel zeggen dat wij, in vergelijking met andere boekhandels, erg sterk zijn in Engelstalige boeken.

Wat wensen jullie de sciencefiction en fantasy toe voor de toekomst? Meer Nederlandstalig werk, meer sciencefiction of meer fantasy…?
Voor fantasy wachten we al jaren op een nieuwe succesvolle reeks à la Game of Thrones, maar we merken ook dat sci-fi en fantasy een bijzondere opmars kennen binnen het overkoepelende YA-genre. Dus, dat is goed. Uiteraard mag er altijd Nederlandstalig werk bij. Graag zelfs, maar uitgevers hebben jarenlang de boot afgehouden van Nederlandstalige speculatieve fictie, met als gevolg dat, ten eerste, ze nu met de handen in het haar zitten omdat iedereen ze dan maar in het Engels leest en, ten tweede, er te weinig kwalitatieve speculatieve fictie in het Nederlands beschikbaar is. Men kan het tij keren, maar de schade zal niet meteen ingehaald worden.

Wat zijn zelf je favoriete boeken, en waarom?
Ik lees veel verschillende genres, maar als schrijver en boekhandelaar ben ik gespecialiseerd in de gothic novel en in horror. Mijn favorieten zijn uiteraard de negentiende-eeuwse klassiekers. In het fantasy genre vond ik The Dark Tower-serie van Stephen King erg goed en de His Dark Materials-trilogie van Philip Pullman.

Boekwinkel met groene wand, boeken in losstaande boekenrekken en tegen de wand

Openingstijden en contact:
Onze winkel is open van maandag tot en met zaterdag, telkens van 9:30 tot 18:00 uur. Je kan ons vinden in Leuven op het Rector De Somerplein 5. Op sociale media houden we mensen op de hoogte onder de naam sbleuven.

 sb.leuvendesomerplein@standaardboekhandel.be

Boekwinkel met boeken op stapel pallets
YA Underground in Standaard Boekhandel Leuven