Meteen naar de inhoud
celstructuur

Wat is het fantastische genre eigenlijk?


Geef het beestje een naam…

Ah, de eeuwige vraag. De ene verstaat er dit onder, de andere dat, een derde weer iets anders. En niet alleen de inhoud verschilt, ook de naam van het beestje durft veranderen. De ene heeft het over verbeeldingsliteratuur, de andere verkiest speculatieve fictie, een derde zweert bij de Engelstalige termen fantasy, sciencefiction en horror. En dan hebben we het nog niet over de term fantastiek of de benaming die wij hanteren, het ‘fantastische’ genre. Kortom, het is ingewikkeld.

Dat is wat ons betreft ergens logisch en ook goed, want meer dan andere genres in de letteren is het ‘fantastische’ genre een levend, voortdurend evoluerend iets, dat net zo rijk en divers is als de makers en lezers ervan. De lijnen zijn fluïde, zoals het hoort in een genre dat zich ‘fantastisch’ noemt en dat daardoor per definitie moeilijk te vatten is in een stel vaststaande regels.

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, hebben boekhandel en uitgever (en bij uitbreiding de auteur) net baat bij een duidelijke definiëring. De lezer ziet immers liefst in een oogopslag welk soort boek hij voor zich heeft. Boekhandel en uitgever hanteren dan ook meestal de klassieke, Engelstalige indeling. Meer gespecialiseerde boekhandels hebben vaak nog een indeling binnen deze indeling. Maar een genre-auteur zou geen genre-auteur zijn als hij, zij of die met zijn werk niet net de grenzen van deze hokjes zou opzoeken.

Hieronder vind je linkjes naar bijdragen die deze rijkdom aan visies kracht bij zetten. Als liefhebber van het ‘fantastische’ genre is de kans groot dat jij er weer net iets anders over denkt. Leuk, vinden wij. Wat ons betreft is dat net de kracht van ons genre. Stuur dus vooral je eigen visie of indeling in, dan voegen we ze hier toe. We hebben maar een voorwaarde: breek niet af, maar bouw op.