Meteen naar de inhoud

Interview met Patty van Delft


Interview met Patty van Delft

Patty van Delft, eigen foto

Werner Peeters sprak met haar:

Dag Patty, waar ben je momenteel mee bezig?
Op dit moment ben ik bezig met twee projecten: Terras Altas – Bloedrood, het laatste deel in de Terras Altas serie, en een novelle. Ik werk aan de verhalen, maar tegelijkertijd ook aan de covers die ik zelf ontwerp. Het afwisselen vind ik erg fijn.

Vertel eens wat meer over Terras Atlas?
Terras Altas is een steampunk/fantasyserie die zich afspeelt in Terras Altas, een land dat door oorlog in tweeën is gesplitst. Het Regime regeert over het Hoogland, dat de vruchtbare kusten beslaat. Wie zich niet aan de regels houdt, loopt het risico verbannen te worden naar het woeste Laagland, het binnenland van Terras Altas, waar de zwaarste criminelen en ander gespuis ronddwalen. Lily is een Hooglandse Magyr, zij kan energieën manipuleren, en is daardoor belangrijk voor het Regime. Ze groeit op in weelde en wordt uitgehuwelijkt aan Espen, de opvolger van een van de belangrijkste Huizen onder het Regime. Wanneer zij op weg gaat naar haar verloofde, stort haar luchtschip neer in het gevaarlijke binnenland. Daar wordt zij door de Laaglanders gevangen genomen. Hoe langer Lily bij de Laaglanders verblijft, hoe meer zij begint te twijfelen aan haar opvoeding door het Regime. Niet alles is namelijk wat het lijkt.

Vertel ook eens iets meer over de Drägan Duma-trilogie?
De Drägan Duma-trilogie is een high fantasy die zich grotendeels afspeelt op de parallelle wereld Drägan Duma waar mensen een magisch verbond hebben gesloten met de draken om een gezamenlijke vijand het hoofd te bieden. We volgen Jill, een meisje van onze wereld die al heel wat heeft meegemaakt in haar korte leven. Als zij 16 wordt, komt ze erachter dat haar vader een drakenridder was en dat zij door haar bloedlijn ook in aanmerking kan komen om een verbond met een draak te sluiten. Daarvoor moet ze echter wel alles achter laten en verhuizen naar Drägan Duma waar een groot kwaad probeert de macht over te nemen.

Ik voel bij je beschrijving van Drägan Duma ook een beetje Christopher Paolini (Eragon) doordruppelen. Of ben ik mis?
Ik heb de boeken van Christopher Paolini inmiddels gelezen en ik denk dat hij zich ook door Anne McCaffrey heeft laten beïnvloeden. De band tussen mens en draak en de telepathische manier van communiceren worden namelijk ook gebruikt in de Drakenrijders van Pern. Juist dat aspect, en het feit dat draken complete personages zijn in plaats van schatbewakende monsters, is wat mij zo aantrekt in de boeken van McCaffrey en wat je tevens terugziet in zowel Drägan Duma als Eragon.

eigen foto

Welke schrijvers hebben zelf de grootste indruk op je gemaakt?
Anne McCaffrey, door haar heb ik mijn liefde voor draken ontdekt. Stephen King, omdat hij een grenzeloze en onuitputtelijke fantasie heeft. John Grisham, ik ben vooral fan van zijn werk uit de jaren negentig. En Edgar Allan Poe, die een geweldig gevoel voor cadans, spelen met woorden en de macabere aspecten van het schrijven heeft.

Poe heeft ook veel horror op zijn naam staan (Tales Of Mystery And Imagination). Zitten er horrorelementen in je werk?
Sommige van mijn lezers zeggen van wel, hahaha! Ik heb een zeer beeldende manier van schrijven en ga het “bloed en de viezigheid” niet echt uit de weg tijdens het schrijven van gevechtscènes. Ook vind ik “psychologische horror”, bijvoorbeeld in de vorm van nachtmerries, flashbacks en hallucinaties erg tof om te schrijven. Maar ik probeer me te gedragen en de echte horror te bewaren voor wanneer ik een keer een uitstapje naar dat genre maak.

Krijg je veel respons op je boeken? Memorabele anekdotes?
Zeker! Ik heb een mooie schare vaste lezers en krijg er nog steeds lezers bij. Via social media laten veel van hen weten wat ze van de boeken vinden. Het leukste is natuurlijk als ik lezers “live” kan ontmoeten tijdens evenementen en signeersessies. Ik word nog steeds wat verlegen wanneer iemand zegt dat ze zo genoten hebben van de verhalen of zelfs dat ik hun lievelingsschrijfster ben. En anekdotes… goh, dat zijn er ook nogal wat! Wanneer iemand zegt dat ze steun hebben gehad aan een van mijn boeken tijdens een moeilijke periode of dat ze dankzij mijn verhalen lezen weer leuk zijn gaan vinden, vind ik altijd heel mooi om te horen. Maar vorig jaar overkwam mij iets op Castlefest waardoor ik echt even met mijn mond vol tanden stond. Er kwam een man naar de kraam en die stond naar mijn boeken te kijken. Een wat oudere, een beetje op een Viking lijkende meneer. Nu heb ik lezers van alle leeftijden en alle soorten en maten, dus ik spreek de man aan om te vragen of hij misschien iets meer over de boeken wil weten. De Drägan Duma-serie kende hij al en had hij ook al meerdere keren gelezen. “Bent u de schrijfster?” vroeg hij en ik knikte glimlachend. Hij pakte met beide handen een van mijn handen beet en zei: “Ik wil u heel hartelijk bedanken voor het creëren van die prachtige wereld. Ik heb nog nooit fantasy gelezen van een Nederlandse auteur waar ik zo van genoten heb. Uw boeken kunnen zich meten met die van Anne McCaffrey!” Ik kon alleen maar met heel rode wangen een bedankje stamelen, want om zoveel lof in ontvangst te mogen nemen en vergeleken te worden met een van je favoriete auteurs, dat is met geen pen te beschrijven. (En dat wil wat zeggen, ik ben tenslotte schrijfster, haha)

Vind je dat fantasy en sciencefiction in de media stiefmoederlijk behandeld wordt, of valt dat nogal mee?
Buitenlandse fantasy en sciencefiction krijgen meer en meer een plekje tussen de andere genres, al wordt er nog vaak genoeg de neus voor opgehaald. Fantasy en sciencefiction van Nederlandse en Vlaamse bodem is nog veel verder achtergesteld. Het is en blijft een niche en dat is ontzettend jammer. Veel mensen zeggen dat Fantasy en sciencefiction niks voor hen is, maar beseffen tegelijkertijd niet dat de series die ze bijvoorbeeld via Netflix kijken juist binnen deze genres vallen.  Het is dan ook ontzettend fijn als er wat extra aandacht wordt besteed aan al die prachtige verhalen die het verdienen om gelezen te worden!  

Hollywood heeft gebeld. Ze gaan een van je boeken verfilmen en jij mag de casting doen. Welke acteurs/actrices zie je voor ogen?
O jee, dat is lastig! Ik zou zo één, twee, drie geen namen aan personages kunnen koppelen. Het belangrijkste vind ik dat ze echt opgaan in de rol en die vol overgave zullen spelen. En dat ze dus van tevoren de boeken lezen, niet enkel het script. Ik zou wel graag een rol willen reserveren voor Anthony Hopkins en Jensen Ackles want dat vind ik geweldige acteurs. Ook zou ik graag een rol willen voor Angela Bassett, die vrouw zet als geen ander een koningin neer! Maar nog meer dan dat hoop ik dat Hollywood niet te veel gaat snijden in de diepgang van de personages en het verhaal. Veel verfilmingen verliezen daardoor een heleboel kracht die je in de boeken wel terugziet en dat is ontzettend jammer.

Waar kunnen we je vinden (website, social media, e.d.)?
Instagram: www.instagram.com/pattyvandelft
Facebook: www.facebook.com/patty.wijnantsvandelft
LinkedIn: www.linkedin.com/in/patty-wijnants-van-delft-8047a934/
Mijn eigen website: pattyvandelft.com

eigen foto