Meteen naar de inhoud
celstructuur

Resultaten lezersenquête 2023


Resultaten lezersenquête 2023

Voor het tweede jaar op rij organiseerde de Fantastische Unie een enquête voor Nederlandse en Vlaamse lezers van fantasy, sciencefiction, horror en young adult (YA) met deze elementen. In 28 vragen peilden we naar hun lees- en aankoopvoorkeuren in de voorbije 12 maanden.
717 respondenten namen deel. 520 onder hen was vrouw. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 42 jaar.

De enquête leverde weer een flink aantal pagina’s antwoorden en inzichten op. In een samenvatting geven we een overzicht van de belangrijkste resultaten. Naast de samenvatting kunnen geïnteresseerden ook informatie vinden in een verdiepende analyse waarin de antwoorden op zes van de gestelde vragen werden uitgesplitst naar geslacht, leeftijd en nationaliteit. Ook vergeleken we voor een aantal vragen de resultaten van 2023 met die van de voorgaande lezersenquête (2022).

Rest ons nog te verwijzen naar het document waarin de antwoorden op álle vragen zijn opgenomen, al werden voor de overzichtelijkheid en leesbaarheid van het document enkel de antwoorden op een beperkt aantal aanvullende open vragen opgenomen, zoals Waarom las je in 2023 in het Engels? Alle documenten zijn hieronder te vinden. De antwoorden op alle andere aanvullende open vragen zijn uiteraard ook beschikbaar en kunnen indien gewenst worden opgevraagd via ons contactformulier.

Oproep

Wij roepen iedereen met een hart voor Nederlandstalige fantasy, sciencefiction, horror en ‘fantastische’ YA op om aan de slag te gaan met de door ons verzamelde antwoorden. Bespreek ze met vrienden en medegenreliefhebbers, deel ze op sociale media, laat er je eigen analyses en inzichten op los, schrijf er een artikel over of gebruik ze om gave promotieacties te bedenken. Heb je hiervoor meer informatie nodig? Wij helpen graag.


Documenten lezersonderzoek 2023